Vakantie op Bergumermeer was weer een prachtige belevenis.

Al heel wat jaren gaan we op vakantie op het prachtige vakantiepark het bergumermeer in Friesland. Heel wat jaren zitten we dan ook in huisje achttien dat kort aan het Prinses Margrietkanaal staat. 

In 2013 heb ik daar 14 dagen lang op karper gevist, maar had voor mezelf besloten om het dit jaar eens op een andere wijze te doen. De keus was nu, op grote brasem vissen, zo kom je in een hele andere wereld.

Had al zeer snel contact met Chris uit Katwijk ( zie foto) die ook een verwoed witvisser
bleek te zijn en zijn nodige materialen had mee gebracht. Ook Henri en Jan uit Veenendaal kwamen even later er bij, die waren meer gespecialiseerd in het vissen met de vaste hengel. Dat dit kanaal veel verandering met zich mee heeft gebracht was al snel duidelijk. Zeer helder water en het vangen van gondels deed als snel stof tot nadenken, zeker bij Henri en zijn schoonvader Jan. En daarbij komt ook nog dat er zeer veel grote vrachtschepen aan ons voorbij kwamen.

Maar goed dit was iets waar ik al volop aan gewend was, Chris viste over het algemeen net als ik met de feederhengel, en waren de vangsten wisselend. De drie heren waren er altijd vroeg bij, want als ik ontwaakte uit mijn slaap en uit het raam naar buiten keek, dan zaten de mannen al weer op scherp. Rond vijf uur zaten schoonvader en schoonzoon alweer met hun uitgeschoven hengels klaar om de nodige vissen te verschalken.

Om eerlijk te zijn viel dat flink tegen, het eerste uur ging het allemaal wel maar daarna zakte het als een pudding in elkaar, en was het weer uit en over. Ook bij Chris en mij waren de vangsten het best bij harde zuidwesten winden en in de avondstond. Over de gehele veertien dagen was de cocktail het beste haakaas, want daar wisten we de meeste grote brasems mee op de kant te krijgen. Je zou haast zeggen, wat is cocktail, nou heel eenvoudig ( een ma├»skorrel met twee maden op de haak of hair) . 

Verder hebben we heel veel plezier met elkaar gehad, en daar ging het om. Chris, Henri
en Jan gaan allen weer hun eigen weg, en ik ga zoals altijd weer op zoek naar de zoetwater biggen. Voor mij was het weer een prachtige belevenis, en heb ik veertien dagen lang in een andere wereld geleefd, als karpervisser tussen de witvissers in. 

Het ga jullie goed jongens.

Reacties

 1. Het is een mooi verhaal geworden Evert. Helaas hebben we met de vaste stok niet veel gevangen.
  wel hebben we onder elkaar erg genoten. Hopelijk komen we elkaar nog weer is tegen op een andere stek

  Groetjes Henry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Henry heb jij nog contact met Chris...Ik hoor het graag van je..

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Uitdaging aan Prinses Margrietkanaal levert geen karper op.

Bierworst laat menig karper verleiden.

Dompekolk was vroeger een makkelijk karperwater.