Dompekolk was vroeger een makkelijk karperwater.

Ja beste lezer dit keer wou ik de Dompekolk is onder aandacht brengen. Het water wat eigendom is van HV Ons Vermaak uit Kampen. Vis al meer dan 45 jaar op karper en kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat dit water open werd gesteld voor de leden, en heb er zelf heel wat uren doorgebracht.

Een prachtige put nabij Kamperveen was toen zeer goed gevuld met allerlei soorten vis, waaronder ook zeer veel karper, en dat was te merken ook. In het begin leek het wel een camping te zijn, en waren velen er niet weg te slaan. Heel veel karperliefhebbers wisten de weg wel te vinden hier naar toe.

Sprake van echte zware vissen was er toen nog niet, maar werden ze makkelijk gehaakt, geen hengeldruk, en met alle soorten aas te vangen. Ook heel wat die op witvis zaten te vissen in die tijd, zagen hun vaste stok het water in glijden door een aanbeet van de sterke krachtpatser, en was het wel eens lachen geblazen.

Maar er kwam een moment dat iedereen werd opgeschrikt, en heel wat karpers
het leven moesten laten. Een soort virus maakte abrupt een einde aan de grote bezetting, en ging het daarna wel even anders er aan toe. Minder karper betekende echter wel een snellere groei, maar werd de komst van menig visser hiermee ook hard terug gedrongen doordat de zoetwaterbiggen ook moeilijker te vangen waren . Dit betekende dus weer een nieuwe uitdaging voor velen, en besloot het hedendaagse bestuur om forel uit te zetten voor de leden die hier een warm hart voor hadden.

Door de jaren heen zijn verschillende karpers zeer hard gegroeid en hebben de nodige pondjes er wel bij gekregen. Zo is er nog een vaste groep die gewoon lekker door zijn gegaan met het vissen op karper, maar is het makkelijk vangen zoals het vroeger ging verleden tijd. Een ding is wel duidelijk, dat de Dompekolk tot een van de mooiste viswateren behoort van HV Ons Vermaak, en er nog velen de weg naar toe weten te vinden, mede doordat er ook nu grotere vissen het landingsnet in glijden.

Op de foto ziet u karpers die in het jaar 2000 zijn gevangen in dit prachtige water.

Reacties

Populaire posts van deze blog

We zullen hem missen.

Bart Notten neemt na 25 jaar afscheid als bakkenist.