De belevenis van de 2 en 3 uurs race.

Oldebroek: Op Zaterdag 5 oktober was het dan zover op de ATB baan in Oldebroek. Velen die na de Van Werven 2 en 3 uurs hadden uitgekeken konden nu ondervinden hoe het zat met de lange adem.

Het was weer een super dag.
Rond half 9 kom ik aan bij de fietsarena waar de geur van de koffie te ruiken is en ik zelf er klaar voor was om alles weer aan elkaar te praten. Bestuur en vrijwilligers zijn nog druk doende om de laatste handelingen te doen om alles weer vlekkeloos te laten verlopen. 

Intussen geniet ik van een lekkere bruine bak wat in de vroege morgen er altijd wel ingaat, even later komt vriend Harry van Putten ook op zijn tweewieler aan gescheurd die samen met mij de streetrace aan elkaar had gepraat, en genoot ook van zijn bak koffie. 

Veel tijd om met zijn allen te babbelen was er niet, want om 10.00 uur was het al zover voor de jeugd van 8 tot 15 jaar die 2 uur lang met elkaar de strijd aan mochten gaan. De start verloopt voor iedereen prima en barst het fiets geweld los, prachtig om te zien hoe jeugdige rijders vechten om aan het eind van de race met een goede uitslag voor de dag te komen. Er gebeurde daadwerkelijk van alles, zoals bij het wisselen van bidon bij terugkomst van elke ronde, door de spanning ging dit soms helemaal verkeerd en vlogen de bidons door de lucht en rolde vele meters door het gras. 

De tijd vloog voorbij en keek ik op de klok, wat, nog maar 20 minuten? Inderdaad zo snel ging het wat mede komt doordat er van alles te beleven was in de koers. Uiteindelijk komt de verlossende bel voor de deelnemers en komt daarna de juiste uitslag op het papier. De beste drie worden even later op het podium gezet.

Ja en als omroeper heb je ook niet veel tijd, dus snel effen een broodje hamburger naar binnen slokken en snel wat drinken, want de volgende klus staat alweer te wachten. Een kleine 16 teams en rond de vijftig individuele renners maken zich op voor de 3 uurs race, daarin zag ik ontspannen gezichten maar ook zeer gespannen uitstralingen van renners. Om een uur is het dan zover en mogen de teams als eerste beginnen, waarna drie minuten later de solo renners worden weg geschoten. 

De strijd is begonnen en hoe, het leek uit te pakken in een vroegtijdige  beslissing maar dat ging dit keer niet op. Het bleef zeer onrustig bij de teams wat koppositie betreft en kwam er bij de solo mannen al snel drie renners in beeld voor de zege, maar na ruim anderhalf uur koers was er een renner die er met kop en schouders boven uit stak. Geen houden aan, prachtig om te zien hoe die de klus klaarde. Bij de teams bleek dit echter ook het geval te zijn, als je als team met ruim 38 minuten de finish over weet te komen op de nummer twee, ja dan zegt dit genoeg, het venijn bij de teams zat meer tussen positie twee, drie, vier en vijf, geweldig om te zien, het bleef maar op en neer gaan, en bracht de laatste twee ronden uiteindelijk de beslissing wie er tweede en derde zou worden. Wel opvallend was dat er veel renners waren die weinig dronken en voedsel toch zich namen met als gevolg, kramp verschijnselen, ja en dat doet pijn. 

Na afloop werd de huldiging verricht door Wilfred van Werven die veel bewondering had zowel, voor de organisatie als de renners, Van Werven weet van vroegere jaren wat diep gaan is, en heeft na zijn zijspancarrière de fiets gepakt om zich op deze manier lekker te ontspannen. Het bedrijf Van Werven is al een aantal jaren sponsor van dit evenement en hoopt dit nog vele jaren te doen aldus Wilfred van Werven die ook met volle teugen van de wedstrijd heeft genoten.

Nou ik ook, het was weer een ouderwetse race waar van alles in te beleven was, zo zag je renners tot het uiterste gaan, maar waren er ook die zo sluw als een vos vrij gemakkelijk de finish wisten te halen, net als ze elke dag wel zo’n wedstrijd moeten rijden. Goed op naar de volgende klus en dat is wel, op zaterdag 2 november want dan krijgen we de koppelkoers . kijk voor de uitslagen op http://www.atb-vereniging-oldebroek.nl/joomla/index.php

Reacties

Populaire posts van deze blog

We zullen hem missen.

Bart Notten neemt na 25 jaar afscheid als bakkenist.

Dompekolk was vroeger een makkelijk karperwater.