Het verschil tussen moeten en mogen vangen.

Het leek me eens een keer tijd om een stuk te schrijven over het verschil van het moeten en mogen vangen, van de meest sterke vis in ons land en dat is de karper.

Ik kan me niet anders heugen, dat er al jaren op karper wordt gevist, zo zijn er ook wateren die al vele honderden jaren bestaan en over het algemeen leven daar ook zeer oude karpers. Het is een echte passie voor velen geworden maar zit er wel degelijk verschil in, hoe je naar de waterkant toekomt. 

Zo zijn er vele karpervissers die een visie hebben en dat is het moeten vangen. Ja en dan kom je vaak bedrogen uit, zo bent uzelf getuige geweest dat velen zeer slechte vangsten hebben gekend in 2013, het jaar wat net achter ons ligt. Een aantal kwamen ook bij mij aan de waterkant en hadden het al wel gezien, en riepen, ik ga niet altijd voor niks zitten en heb het al wel gezien hier. Je hoeft alleen maar op marktplaats te kijken en dan weet je al genoeg. Dit is een generatie van het moeten terwijl er kapitalen is uitgegeven aan verschillende voersoorten waarvan zij meenden daar goede vangsten mee te behalen, maar bleek het achteraf een grote teleurstelling te zijn geweest. 

De generatie van het mogen vangen van mooie karpers kijkt er dan ook anders tegen aan, zo hebben die een ander zicht op de zaak en gaan er dan ook heel anders mee om. Meestal hebben die ook een ander beleid, en bij een dag van niets, dan zijn die alweer bezig voor de volgende ronde. Ook hebben die oog voor zowel de natuur, leefomgeving en kunnen uren doorbrengen aan de put, kanaal, of meer. Ook vissen die over het algemeen ook zeer verantwoord op karper, zoals aanpassing van het voeren in verschillende jaargetijden, gebruik van montages, hengels en ga maar door. En deze gaan al hebben ze niets gevangen fluitend weer naar huis. 

Kijk en zo hou je plezier in je sport en kies ik graag de kant van het mogen vangen dat is mijn inziens het mooiste wat er is, geen ergernis, geen last van rommelmakers, want vaak komt dat door het moeten vangen, soms moet je uren geduld hebben voordat de eerste run een feit is en daarvoor moet je eindeloos geduld hebben, heb je dat niet, dan is de keus duidelijk, en die moet je uiteindelijk zelf maken. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

We zullen hem missen.

Bart Notten neemt na 25 jaar afscheid als bakkenist.

Dompekolk was vroeger een makkelijk karperwater.