Karpervissers kruipen langzaam uit hun schulp.

Nu ik dit schrijf zitten we alweer in de laatste twee weken van februari, en is er de afgelopen maanden geen sprake geweest van een echte winter. Een aantal doorzetters hebben dan hun karperspullen niet in de was gezet om die in de maand maart weer uit te stallen. In die maand is het vaak stijgende temperaturen en dan worden alle karpervissers weer onrustig, want ja, de eerste vis van het jaar moet dan gevangen worden.

Nu de temperatuur maar blijft stijgen kruipen langzaam maar zeker de meesten uit hun schulp, en zitten nu ook alweer klaar om de eerste vangsten te kunnen melden. 

Heb zelf nog niet zo’n jaar mee gemaakt waarin de winter geen rol van betekenis speelde, altijd was er wel een week van dikke nachtvorst. Zitten hier nog vraagtekens achter?, zo de weergoden voorspellen niet, dus gaan we vrij gemakkelijk richting de lente, maar gaan de karpers daar in mee?. 

Vorig jaar waren we met zijn allen getuige van een lange winter en kwam alles langzaam op gang en waren de vangsten voor velen zeer matig. Staren we ons nu niet blind op de zachte winter?, en er vanuit gaande dat het dit jaar beter zal gaan, verspik je er nog zeker niet op, want de natuur en het gedrag van de karpers maken uiteindelijk de dienst uit.

En dan hebben we het zeker nog niet gehad op wat voor manier men weer op karper gaat vissen, er zijn wateren waar alle zeilen bij gezet moet worden om een mooie vis te kunnen vangen, want die vissen kennen de klap van de zweep al wel, en dat is het fascinerende van karpervissen. Het houdt je altijd bezig, en het mooie van alles is, als je onder genot van een bak koffie bij een plaatselijke hengelsportzaak zit of aan de waterkant iedereen wel zijn verhaal heeft. 

Dat is ook het mooie van de deze sport, het motto is dan ook, dat wondermiddelen niet bestaan, maar dat een goede aanpak je vele mooie vangsten op kan leveren. Zou zeggen doe allemaal weer jullie best. Zorg zeker ook dat je verantwoord vist, en neem al je rommel weer mee naar huis, dan kunnen we op deze manier hopelijk nog vele jaren van onze passie genieten. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

We zullen hem missen.

Bart Notten neemt na 25 jaar afscheid als bakkenist.

Dompekolk was vroeger een makkelijk karperwater.