Terug in de tijd met Van Werven/Notten.

Oldebroek: We gaan met u terug in de tijd en wel naar de vorige eeuw wat achter ons ligt. In 1994 werd er toen nog volop gestreden in de nationale zijspanklasse. De strijd om de Nederlandse titel zullen we zeker in dat jaar niet snel vergeten. 

Het zat Wilfred van Werven en Bart Notten al vroeg in het bloed om op de driewieler in actie te komen, ze hadden  het niet van een vreemde, want de vader van Wilfred, Hendrik van Werven (inmiddels overleden) en Bart Notten de vader van Bart Notten (Junior) hadden menig sporen al achter gelaten op verschillende crosscircuits, dus kregen ze het met de paplepel ingegoten. 

Nationale Kampioen in 1994
1994 werd voor de toen jonge zijspantalenten wel een heel bijzonder jaar, want Wilfred en Bart wisten aan het begin van het seizoen hun nodige klasse al te laten zien door de nationale top aan de kant te zetten, verschillende zeges werden geboekt, een aantal tweede plaatsen, een derde podiumplek, dat bracht het tweetal hen uiteindelijk zover dat een Nederlandse titel voor het grijpen lag. 

Tijdens de septembercross die altijd werd gehouden op ‘Circuit De Bargen’ in buurtschap het ‘t Loo kwam het zijspanduo vol goede moet naar het circuit. Voor van Werven werd het een zeer spannende aangelegenheid, want hij moest zijn klasse nu op zijn eigen thuisbaan laten zien, Notten daarin tegen, was toen de koele kikker en had er veel vertrouwen in. De aanwezige toeschouwers plus alle fans die toen massaal waren gekomen met spandoeken en andere toeters en bellen zagen een oppermachtig duo, het tweetal strafte elke tegen aanval af en wisten de hoogste aantal punten bij elkaar te rijden. 

Met nog een wedstrijd te gaan was de titel nog niet veilig gesteld en moest het een week later op het circuit van Holten gebeuren. Ho wat een spannende week was dat zeg, er werd continu over die wedstrijd gesproken. Gaat het nu dan toch echt gebeuren dat twee jonge kanjers met de NK titel er vandoor gaan. En inderdaad het gebeurde toch in de grote finale  op de crosspiste van Holten, Van Werven/Notten bleef de geduchte concurrenten in beide manches voor en kon het feest losbarsten. 

De ene huldiging na de andere vond plaats, en was een kampioenfeest een feit geworden waar beide heren in het zonnetje werden gezet. Dit speelde zich toen af op camping Het Veluwse Strandbad in Elburg, dat was een feest die we nooit meer zullen vergeten. 1994 was dus een jaar om nooit meer te vergeten, en wist naderhand iedereen dat er weer nieuwe talenten onderweg waren naar de wereldtop. 

Nu we 20 jaar verder zijn is het wel duidelijk geworden dat er veel veranderd is in de zijspanwereld en er een kleine groep van dit alles is over gebleven. 

Door: Evert van ‘t IJssel 
Reacties

Populaire posts van deze blog

We zullen hem missen.

Bart Notten neemt na 25 jaar afscheid als bakkenist.

Dompekolk was vroeger een makkelijk karperwater.