Een visie over karperuitzetting.

De laatste weken hebben we veel gelezen over karperuitzetting op verschillende wateren. Met name over grote wateren kregen we info binnen dat er spiegel en schub was uitgezet. 

Ik persoonlijk juich dit toe, maar wat te doen in een gesloten water!!!. Ik heb daar wel een visie over, over het algemeen heeft een hengelsport vereniging wel de nodige informatie over hun wateren waar verschillende vissoorten al in kaart zijn gebracht en op deze manier het gemiddelde aan aantallen wel vast staat. 

Maar niemand heeft er grip op als je praat over, het bijvoorbeeld meenemen van karper, of het overplaatsen van de vis naar een minder bezet karperwater. Hoe kun je dit eigenlijk oplossen om het karper bestand wel onder controle te houden en zo de beginnende karpervissers en de rest aan hun trekken te laten komen.

Ik zou een ruim water kiezen waar veel karper op uitgezet kan worden. De restant van vis wat er aanwezig is zou ik er uit halen, en start je zo op deze manier een nieuw project op. Zo hou je ook een goede controle op je karperbestand vindt ik persoonlijk, en hou je de karperleden ook weer tevreden. 

In Engeland is mijn voorstel al enige jaren aan de gang, en met succes, tijdens de WK
viswedstrijd wat het afgelopen jaar in het genoemde land werd gehouden was men vol lof, en zeker over de manier van aanpak. Er komen in de toekomst nog meer van dit soort karpervijvers bij. Moet er ook bij vermelden dat er ook zeer veel feedervissers zijn bij gekomen in Engeland. Dit komt zeker mede doordat er relatief jonge spiegel en schubkarpers worden uitgezet.

Zo heb je eigenlijk ook nog twee vliegen in een klap, want kan op deze manier de witvisser zich ook weer prima uitleven. Want over het algemeen is door de jaren heen in veel visvijvers niet veel witvis meer over, mede door rovende natuurvogels en andere oorzaken. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

We zullen hem missen.

Bart Notten neemt na 25 jaar afscheid als bakkenist.

Bierworst laat menig karper verleiden.