Deegballen waren vroeger goede verleiders bij karpers.

Ik schrijf hier nog over een tijdperk dat deegballen hoog in het vaandel stonden bij karpervissers, van Boilies was toen nog geen sprake. Het waren gouden tijden al moest je zeker ook soms genoegen nemen met een dikke brasem of ander soorten witvis. 

We kenden in die tijd niet anders, maar had je tal van mogelijkheden om in een mum van tijd je deeg aan te passen. Varkensbix, Schapenbix, Pita hondenbrood behoorde toen tot de topazen. In die tijd maalde ik paprika chips en deed dit door het voer, karpers waren daar super gek op. 

Een  simpel schuifloodje was al genoeg, en werd vaak een haak van nummer 2 of 4 ingezet om de grote deegballen goed weg te kunnen zetten. Kurkenballetjes, foliepapier waren ook in die tijd onmisbaar. Het mooie was ook, dat je geconcentreerd achter je hengels moest blijven zitten om zo de haak op het juiste moment te kunnen zetten. 

Soms zag je de folie zo langzaam naar het startoog lopen dat je er zenuwachtig van werd
en wel eens dacht, gaat de aanbeet door ja of de nee. In die tijd waren de aanbeten altijd rustig, geen knallers zoals in de hedendaagse karpervisserij gebeurd . In die tijd was de deegbal de grootste verleider bij de karpers, en kon je ter plekke snel bepalen hoe groot je de ballen wou maken om als haakaas te gebruiken. 

Dit blijft mij altijd in het geheugen vastzitten, en maak ik zo nu en dan nog wel eens gebruik van deze manier van vissen, al is de montage wel heel anders dan vroeger, maar het werpt soms zijn vruchten af, dus waarom niet een keer proberen..

In de toekomst zal ik wat meer uitleg geven over het vissen met zacht deeg in deze moderne tijd waarin de Boilie de meest grote hoofdrolspeler is bij het vissen op karper in deze moderne tijd. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

We zullen hem missen.

Bart Notten neemt na 25 jaar afscheid als bakkenist.

Dompekolk was vroeger een makkelijk karperwater.